Bachelor i filosofi, politikk og økonomi (FPØ)

Studiet kombinerer fagene statsvitenskap, økonomi og filosofi fag for å gi deg verktøyene til å forstå og forbedre samfunnet. 

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024

Om utdanningen

FPØ er et tradisjonsrikt og anerkjent bachelorprogram internasjonalt. Fagene filosofi, statsvitenskap og økonomi ble først satt sammen i et felles studieprogram ved universitetet i Oxford på 1920-tallet (Philosophy, Politics and Economics, PPE). Hensikten med denne kombinasjonen er å tilby tre ulike, men gjensidig utfyllende vinkler på viktige samfunnsspørsmål. Et eksempel er spørsmålet om hvordan vi som samfunn kan respondere effektivt på den pågående klimakrisen. En slik respons bør være økonomisk mulig, etisk rettferdig, og politisk gjennomførbar og krever dermed innspill fra både økonomi, filosofi og statsvitenskap.

Høgskolens i Innlandets FPØ–program skiller seg ut på tre måter. For det første tar vi opp relativt få studenter, som gjør at studentene kan danne et fruktbart felleskap med hverandre, og få tett oppfølging fra en forskningssterk og engasjert fagstab. For det andre undervises mange av emnene – spesielt i det andre og tredje året - på engelsk. Vi gjør dette for å tilrettelegge for internasjonal utveksling og fordi vi tror gode engelskferdigheter vil være en nødvendighet i fremtidens arbeidsliv. For det tredje samarbeider de ansatte på filosofi, statsvitenskap og økonomi tett for å skape et sammenhengende program, der de tre fagene integreres til en helhet.

Jobbmuligheter

Med en bachelor i FPØ, får du en kompetanse som etterspørres i media, offentlig forvaltning, frivillige organisasjoner, næringslivet og skoleverket. Graden gir et godt grunnlag for utredningsoppgaver, informasjonsarbeid eller forvaltningsoppgaver innen stat og kommune.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller opptak på grunnlag av godkjent realkompetanse

Les mer om søknad og opptak

Poenggrenser

Studiet er nytt i 2024 og vi har derfor ingen tidligere poenggrenser å vise til.

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift. 

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. 

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Utveksling

Du får mulighet til å reise på utveksling til utlandet i løpet av bachelorgraden, som alternativ til å følge emner som tilbys av studiet lokalt. Praksis i fremmedspråk og praktisk kjennskap til internasjonale forhold blir stadig viktigere. I tillegg får du på utveksling muligheten til å øke utbyttet av utdanningen din; faglig, karrieremessig, sosialt og personlig.

Alle studentene oppfordres til å ta et semester i utlandet, og HINN har samarbeidsavtaler med universiteter over hele verden.

Videre utdanningsmuligheter

Studiet gir mange muligheter til videreutdanning på masternivå. Studiet gir opptaksgrunnlag til en rekke masterutdanninger. Ved Høgskolen i Innlandet kan du søke opptak til Master i offentlig ledelse og styring (MPA) - fordypning i beredskap og krisehåndtering (120 studiepoeng). Ved UIO finner du følgende Masterprogrammer Peace and Conflict StudiesTheory and Practice of Human RightsDevelopment, Environment and Cultural ChangeESST - Society, Science and Technology in EuropeTeknologi, innovasjon og kunnskap

Studiested Lillehammer

Nye studier i Lillehammer

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.
Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med Handelshøgskolen Innlandet på handelshogskolen@inn.no eller telefon 62 43 05 10, eller noen av våre ansatte.

Bilde av Andreas Brekke Carlsson
Studieprogramansvarlig
Bilde av Jens Henrik Haugen
Studieveileder - Lillehammer