Bachelor i bioingeniørfag

Er du på utkikk etter en utdannelse som kombinerer helsefag og teknologi, og vil lære om hvordan teknologien kan hjelpe oss å oppdage sykdom? Da kan bachelor i bioingeniørfag være riktig studium for deg.

Studiested
Hamar
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024

Om utdanningen

Bachelor i bioingeniørfag er en treårig profesjonsutdanning som gir studentene autorisasjon for arbeid i sykehuslaboratorier, og er spesielt rettet mot deg som ønsker å arbeide som bioingeniør i laboratorier i helsesektoren.

Som bioingeniør vil du kunne bidra med utredning av sykdom og infeksjoner, behandling og oppfølging hos pasienter. En viktig arbeidsoppgave for bioingeniører er å analysere pasientprøver, i form av for eksempel blodprøver og vevsprøver. Resultatene danner grunnlaget for å stille diagnoser, gi pasienter riktig behandling og oppfølging.  

Studiet består av 18 obligatoriske studieemner og omfatter både teoretisk og praktisk undervisning ved Høgskolen i Innlandet (HINN), samt veiledet ekstern praksis. Studieplanen er faglig oppdatert med tanke på arbeidslivets behov og helseteknologiens utvikling. Alle emner i studiet er obligatoriske, og studiet inneholder ikke andre valgemner.

Høgskolen i Innlandet (HINN) skal utdanne ansvarsbevisste bioingeniører som er kvalifiserte for bioingeniørfaglig arbeid i alle typer medisinske laboratorier, og vårt mål er at bioingeniører fra oss skal være modige, stolte og endringsdyktige bioingeniører med høy kompetanse og en tydelig profesjonsidentitet. 

Studiemodell for bachelor i bioingeniørfag

Jobbmuligheter

Bachelor i bioingeniørfag gir deg mange muligheter i arbeidslivet. Profesjonen åpner dørene for varierte arbeidsoppgaver spesielt i spesialisthelsetjenesten, men også i kommunehelsetjenesten og i privat sektor.

Prognoser for fremtiden tilsier et økt behov for helsepersonell med teknologikompetanse, både i Innlandet og nasjonalt. I denne sammenheng står bioingeniørfag i en særskilt posisjon da studentene får kompetanse innenfor både laboratorieteknologi (bioteknologi) og som helsefag.

Mange bioingeniører arbeider i medisinske laboratorier i offentlig eller privat regi. Men du blir også kvalifisert for å jobbe i primærhelsetjenesten, som for eksempel på et legekontor eller som kommunebioingeniør. 

Den teknologiske og metodiske kompetansen studentene opparbeider seg gjør de også kvalifisert til å jobbe med oppgaver innenfor andre typer laboratorier og industriell virksomhet.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er  generell studiekompetanse eller opptak på bakgrunn av realkompetanse

Det kreves også matematikk (R1 eller S1+S2) og i tillegg ett av følgende programfag: Biologi 1 eller Fysikk 1 eller Kjemi 1. 

Les mer om søknad og opptak

 

Attester

Studiet krever følgende attester: Medisinattest og politiattest. Mer om politiattester og erklæringer.

Poenggrenser 2023

Ordinær kvote: 42,9
Kvote for førstegangsvitnemål: Alle kvalifiserte
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

NB! STUDIEPLANEN FOR HØST 2024 ER UNDER REVIDERING. ENDELIG STUDIEPLAN ER KLAR I MAI 2024! 

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Praksisstudier utgjør om lag 60 studiepoeng i studieplanen, og omfatter om lag en tredjedel av studiet. Praksis er fordelt over de tre studieårene, to tredjedeler er intern praksis, mens en tredjedel er ekstern praksis.

Intern praksis omfatter yrkespraksis på lærestedet. Det inkluderer blant annet laboratoriekurs som utføres i laboratorier i Biohuset ved studiested Hamar og tverrprofesjonell samarbeidslæring på simuleringslaboratoriet ved studiested Elverum.

Ekstern praksis foregår først og fremst ute i medisinske laboratorier i Helseregion Helse Sør-Øst, Sykehuset Innlandet. Unntaket er første praksis som foregår i primærhelsetjeneste eller kommunal helsetjeneste. Den eksterne praksisen foregår under veiledning i ett autentisk arbeidsmiljø for en bioingeniør, og gir relevant erfaring i bioingeniørfaglige oppgaver og ansvarsområder.

Studentene blir fordelt praksisplass av studieprogrammets praksiskoordinator. Du vil måtte forvente å gjennomføre en del ekstern praksis på Lillehammer ettersom noen fagområder kun er lokalisert der (mikrobiologi og patologi). Ellers benyttes følgende sykehus som praksissted - Tynset, Gjøvik, Hamar og Elverum - i tillegg til Lillehammer. 

Utveksling

Det er lagt til rette i studieplanen for utveksling i 3. studieår. Her skal det være muligheter til å kombinere faglig fordypningsarbeid (bacheloroppgave) med opphold i utlandet. Utvekslingsmuligheter og samarbeidsavtaler er noe Bioingeniørutdanningen arbeider med å bygge opp. I tillegg kan du søke om å dra på Blended Intensive Programme (BIP) i 2. studieår. I BIP kan man reise en uke til Belgia, Leuven (UCLL) og bli kjent med studenter fra mange deler av Europa samtidig som man gjennomfører prosjektarbeid. 

Videre utdanningsmuligheter

Det er mulig å studere videre hos oss etter å ha fullført bachelor i bioingeniørfag. Spesielt relevant er master i bioteknologi og biomedisin, som rekrutterer videre til Ph.d. i anvendt økologi og bioteknologi. Master i folkehelsevitenskap og master i treningsfysiologi er andre aktuelle videreutdanningsløp for en utdannet bioingeniør. I tillegg kvalifiserer bachelorstudiet til en rekke masterstudier ved andre utdanningsinstitusjoner.  

Studiested Hamar

Studenthistorier

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med:

Bilde av Elisabeth Ersvær
Studieprogramansvarlig
Bilde av Carolin Stefanie Mayer-Lassen
Studieveileder