Bachelor i spesialpedagogikk

En bachelor i spesialpedagogikk gir deg kunnskap om hvordan du kan bli en tilrettelegger og forkjemper for barn, unge og voksnes mulighet til å å utvikle seg og få en likeverdig deltakelse i samfunnet.

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024
Tre studenter, to damer og en mann går i en korridor sammen. Damene har lysegrønne gensere, mannen har mørkeblå og bærer sekk på ryggen.

Om utdanningen

Å være spesialpedagog handler om å være en tilrettelegger og forkjemper for barn, unge og voksnes mulighet til å delta og utvikle seg, uavhengig av funksjonsnedsettelser, etnisitet, kjønn, seksualitet osv. Utdanningen gir deg kunnskap om hva som hindrer menneskets muligheter til samfunnsdeltagelse, og hva du som spesialpedagog kan bidra med for å redusere disse. Du får bred kunnskap om hva som kjennetegner det spesialpedagogiske fagfeltetet, og  gjennom praksis få god innsikt i dette.

Utdanningen passer for deg som ønsker å bidra til bygge ned barrierer som er til hinder for likeverdig deltagelse i samfunnet.

Jobbmuligheter

Etter endt studieløp har du mulighet til å jobbe som spesialpedagog innen en rekke felt og områder. Med denne kompetansen har du innsikt i og forståelse for behovene til mennesker med ulike forutsetninger for læring. Dette er etterspurt kompetanse i brede deler av yrkeslivet, som for eksempel barnehage, skole, SFO, omsorgsboliger og asylmottak. Andre aktuelle arenaer kan være offentlig forvaltning, kriminal- og rusomsorg, helse- og sosialsektoren, arbeidsinkludering, kultursektoren, og organisasjonsliv. 

Med bachelorgrad i spesialpedagogikk har du ikke formell undervisningskompetanse.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er  generell studiekompetanse eller opptak på bakgrunn av realkompetanse

Attester

Studiet krever følgende attester: Medisinattest, Politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.

Les om politiattest her

Poenggrenser 2023

Ordinær kvote: Alle kvalifiserte
Kvote for førstegangsvitnemål: Alle kvalifiserte
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjon som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Studiet har to praksisperioder

  • 15 dagers prosjektpraksis høst 2. år
  • 70 dagers arbeidspraksis høst 3. år, fortrinnsvis ved en utenlandsk utdanningsinstitusjon

Prosjektpraksisen inngår sentralt i emnet Individ, institusjon og fellesskap hvor studentene i gruppe skal få innblikk i hvordan det spesialpedagogiske arbeidet organiseres og forvaltes i ulike institusjoner og organisasjoner. I prosjektperioden vil prosjektstedet utgjøre studiearenaen, hvor studenten gjennom deltakelse, intervju og observasjon skaffer seg kunnskap om institusjonen/organisasjonen, menneskene som jobber der og om forholdet mellom individ og institusjon.

Gruppene velger selv hvilken virksomhet de vil undersøke, men det er viktig at feltet/ virksomheten har tydelige uttalte strategier for inkludering, og at arbeidet virksomheten utfører kan kobles til emnets innhold.

Arbeidspraksis utgjør emnet Spesialpedagogisk praksis og tilrettelegges fortrinnsvis som del av et anbefalt 3 måneders utenlandsopphold i 5. semester. I spesialpedagogisk perspektiv er det av stor betydning at et utenlandsopphold vil bidra til å løfte studentens refleksjon om deltagende og marginaliserende prosesser.

Høgskolen har også avtale om praksisplasser ulike steder i Norge og organiserer praksisplassering av studenter 3. studieår.

Selv om høgskolen og dens samarbeidspartnere tilstreber gode avtaler rundt organisering og gjennomføring av praksisperiodene, vil studenten måtte påregne noen kostnader til reise og opphold i forbindelse med praksis.

Både Lånekassen og Internasjonalt kontor kan bidra med informasjon om mulige aktuelle stipendordninger.

Utveksling

Som student har du en unik mulighet til å reise på praksisutveksling 3. semester.
Et utvekslingsopphold vil gi deg minner for livet, i tillegg til internasjonal erfaring og kompetanse, som øker dine sjanser i arbeidsmarkedet.

Emnevalg ved utenlandsk institusjon må oppfylle kravene i studieplanen, og godkjennes på forhånd av Høgskolen i Innlandet.

Ta kontakt med Internasjonalt kontor for å sjekke dine utvekslingsmuligheter.

Videre utdanningsmuligheter

Fullført studium gir grunnlag for å søke på masterstudier og videreutdanninger innen fagfeltet i inn- og utland.

Ved Høgskolen i Innlandet kan du for eksempel søke videre på:

Studiested Lillehammer

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav? Kontakt vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med:

Bilde av Hanne Bjertnæs
Studieveileder