Bachelor

Elektronikk, ingeniørutdanning

Grimstad

I fremtiden vil det være større behov for elektronikk og smarte løsninger i hverdagen. Mulighetene er mange og du blir godt rustet for å jobbe som ingeniør.

To personer jobber med elektronikk
Foto: UiA

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

I fremtiden vil praktisk talt alle tekniske innretninger kommunisere med mennesker eller med hverandre. Studieprogrammet i elektronikk vil gi deg et godt grunnlag for å kunne jobbe med de teknologiene som er aktuelle innenfor dette feltet.

Studiet inneholder mye praktisk prosjektarbeid, som sammen med et bredt teoretisk fundament vil gjøre deg godt rustet for å jobbe som ingeniør. Underveis vil du lære både å planlegge, utvikle, produsere og teste det du lager. 

 

Hva lærer du?

Elektronikk handler om alt fra små detaljer til store systemer. Det kan være utvikling av små sensorer til bruk i omsorgsteknologi, eller å gjøre forbedringer i radio- og telekommunikasjonssystemer.

Det kan også handle om:

  • Utvikle kontroll- og styresystemer for e-helse
  • Energi, industri og infrastruktur
  • Utvikle nye produkter for private husholdninger og vanlige forbrukere

Du lærer om analog og digital elektronikk, programmering, datakommunikasjon, mikrokontrollerteknikk og sensorsystemer. Studiet dekker dermed de mest sentrale emnene i moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Praktisk arbeid

Ved universitetets laboratorier har du mulighet til å gjøre alle trinnene i et prosjektarbeid, fra spesifikasjon via design og kretskortutlegg til produksjon av prototype.

Mye av det praktiske arbeidet foregår i grupper, og med laboratoriet som et sentralt møtested, blir man kjent både med studentene på sitt eget kull og fra andre klassetrinn.

Utstyr

Det stilles krav til at alle studenter har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen. Mye av spesialprogramvaren som brukes i dette studiet er kun tilgjengelig for Windows.

Kravene til egen PC og Mac, og eventuelle lån av pc, kan du lese mer om her.

Praksis

Som student i Grimstad får du spennende og arbeidslivsrelevante teknologistudier. De fleste studentene på fakultetet skriver sine bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med eksterne bedrifter og virksomheter. Som student kan du også velge å ta et internship (praksis) som del av bachelorgraden din:

  • Studentene kan velge emnene PRA204 Internship for bachelorstudenter i teknologi og realfag (15 studiepoeng) eller PRA205 Internship for bachelorstudenter i teknologi og realfag (10 studiepoeng). Dette er valgemner i 5. semester.
  • Studentene kan enten søke på praksisplasser til bedrifter UiA har samarbeidsavtaler med.
  • Det er også studenter som skaffer praksisplass selv ved hjelp av eget nettverk, da godkjennes praksisplassen av UiA når vi har kvalitetssikret innholdet i utplasseringen.
  • Hvilke bedrifter som har kapasitet til å ta inn studenter på praksisopphold og eventuelt hvor mange hver bedrift tar, vil naturlig nok variere fra år til år.

Utveksling

Du kan ta hele 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Våre elektro-studenter uttrykker stor tilfredshet med både det faglige, sosiale miljøet, organiseringen og innholdet i studiet, ifølge den nasjonale studentundersøkelsen, Studiebarometeret. Elektronikk-studiet på UiA oppnådde en imponerende score på 4,4 poeng (sammenlignet med et nasjonalt gjennomsnitt på 3,7).

UiA tilbyr også mentorprogrammet FYSE (First Year Study Environment) med formål om å bedre førsteårsstudenters trivsels- og læringsmiljø på campus. Dette er et mentorprogram som tilbys gjennom hele første semester, for å hjelpe studenter med å finne seg til rette på campus og å mestre studiene.

Studentbyen Grimstad

Campus Grimstad skårer også høyt på det faglige og sosiale i den nasjonale studentundersøkelsen. Vårt campus er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og for å være en rimelig by å bo i. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

 

Jobb- og karrieremuligheter

Studieprogrammet kvalifiserer deg for stillinger innenfor blant annet utvikling av sensor- og kommunikasjonssystemer samt produksjon og test av disse.

Hva kan du bli?

Aktuelle bransjer kan være e-helse, medisinsk elektronikk, smarthus, styring i energisystemer, mobil- og telesystemer, automatisering i ulike næringer som jordbruk, fiskeri eller industri og innenfor ulike deler av forsvaret. 

Kombinasjonen elektronikk, mikrokontrollerteknikk og datakommunikasjon gir også et godt grunnlag for egen gründervirksomhet.

Videre studier

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Dette sier studentene våre

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

1) Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.
- Bruk søkekode 201 803 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemestersordningen (TRES) med søkekode 9912 og starte med sommerkurs i matematikk.

2) Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 803 via Samordna opptak.

3) Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 803.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9970 og starte med sommerkurs i matematikk.

4) Fagbrev som bygger på VG1 Elektrofag. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad. - Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9970 og starte med sommerkurs i matematikk.

Opptakskravene for Y-veien vil bli oppdatert i forhold til endringer i yrkesfaglige utdanningsløp i videregående skole.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag