Bachelor

Byggdesign

Grimstad

Byggdesign er et byggingeniørstudium med mer fokus på design, og hvordan du kan lage praktiske, estetiske og bærekraftige løsninger.

To jenter som bruker sagemaskin

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
90

Om studiet

Byggingeniører planlegger, prosjekterer og leder byggeprosjekter, og har stor påvirkning på bygninger og infrastruktur som omgir oss i samfunnet.

Studiet passer for deg som liker å forbedre og se praktiske løsninger, eller ønsker å påvirke det vi bygger i naturen og byene rundt oss.

Hva lærer du?

Du får et bredt grunnlag i formgiving, konstruksjonsteknikk, arealplanlegging og bruk av relevant dataprogramvare.

Studiet har to fordypningsretninger:

  • Konstruksjonsteknikk gir dypere ferdigheter og teoretiske kunnskaper innen prosjektering, materiallære og FDV (forvaltning, drift og vedlikehold).
  • Teknisk planlegging gir dypere ferdigheter og teoretiske kunnskaper innen prosjektledelse, arkitektur og vegbygging.

Som student på byggdesign får du også opplæring i arkitekters språk og arbeidsmetode, fordi arbeidsoppgavene til bygningsingeniørerene ofte overlapper med arkitektenes.

Du finner detaljert informasjon om studiets oppbygning og innhold i studieplanen.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Du vil ha både fellesforelesninger med andre ingeniørstudier, klasseromsundervisning, gruppearbeid, selvstudium, gruppeøvinger, individuelle øvinger og laboratoriearbeid. 

Undervisningen er både teoretisk og praktisk; et svært arbeidslivsrelevant teknologistudium.

Praksis

  • Lab-arbeid på UiA gjennom studiet
  • Du kan ta internship (praksis i en bedrift) på 15 studiepoeng som del av din bachelorgrad. Dette tilbys som et valgemne i 5. semester.
  • De fleste ingeniørstudentene skriver sine bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med eksterne bedrifter og virksomheter.

Utveksling

Du kan reise på utveksling i femte semester.

Hit kan du reise

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Grimstad er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og for å være en rimelig by å bo i. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Jobb- og karrieremuligheter

Det er stort behov for byggingeniører i Norge. Både fordi vi bygger og utvikler mye nytt, fordi vi er opptatt av hvordan ting ser ut rundt oss, og fordi vi må tenke nytt rundt bærekraft og bygg.

Hva kan du bli?

Med bachelor i byggdesign kan du jobbe som arkitekt, ingeniør eller urban designer, eller jobbe med prosjekter i bygg- og konstruksjonsbransjen.

Byggingeniører har et bredt jobbmarked. En rådgivende ingeniør kan jobbe med prosjektledelse, byggeplassledelse, kalkulasjon, prosjektering/ anbudsutarbeidelse og byggledelse. Dette innebærer en variert arbeidsdag med både kontorarbeid og arbeid på byggeplass.

Innenfor offshore jobber byggingeniøren for det meste med større konstruksjoner som beregning av borretårn, kraner eller andre maskiner. Statens vegvesen er en stor arbeidsgiver for byggingeniører. Det er stort behov for ingeniører innenfor forvaltning, drift og vedlikehold. 

Tidligere studenter jobber blant annet i bedrifter som Skanska, Smart Inspection, AF Gruppen, COWI, Ramboll, Veidekke, Sweco, Backe og Mesta.

Videre studier

Bachelorstudiet i byggdesign kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet.

Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Lyst til å bli arkitekt? Du kan søke masterstudiet i arkitektur ved Aalborg universitet etter endt bachelor (avhengig av valg du gjør på bacheloren).

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

1) Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.
- Bruk søkekode 201 003 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemestersordningen (TRES) med søkekode 9910 og starte med sommerkurs i matematikk.

2) Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 003 via Samordna opptak.

3) Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 003.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9935 og starte med sommerkurs i matematikk.

4) Fag- eller svennebrev i betongfaget, murerfaget, rørleggerfaget, stillasbyggerfaget, tømrerfaget eller veg- og anleggsfaget. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad. - Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9935 og starte med sommerkurs i matematikk.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Anne Augland
Studieveileder
E-post
anne.augland@uia.no
Telefon
+47 37 23 33 74
Bilde av Anette Heimdal
Studieprogramleder
E-post
anette.heimdal@uia.no
Telefon
+47 37 23 30 64
Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag