Spansk

Studier i spansk åpner dører til en betydelig del av verden. Spansk er verdens nest største språk og offisielt språk i 21 land. 

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Årsstudiet i spansk gir deg mulighet til å studere videre, arbeide, eller få samarbeidspartnere i den spansktalende verden. Vi arbeider tett sammen med deg som student og støtter deg i læringsprosessen. Et 4 ukers utvekslingsopphold til et språksenter ved Universitetet i Valencia inngår i studiet.

Hva lærer du?

Gjennom studiet vil du arbeide med de praktiske språkferdighetene dine, slik at du blir bedre til å bruke språket både skriftlig og muntlig i ulike situasjoner. Du lærer om språkets oppbygning og forstå hvordan det skal brukes på riktig måte.

Du lærer om moderne spanskspråklig litteratur, og om aktuelle problemstillinger i dagens Latin-Amerika. Du får også innblikk i sentrale temaer knyttet til historie og samfunn i den spansktalende verden.

Undervisning

Dette er et fultidsstudium. Vi legger vekt på variert undervisning og studentaktive arbeidsformer. Studentene arbeider i læringsverksteder og i mindre samtalegrupper, og vi bruker aktivt digitale verktøy og andre læringsressurser. For studenter på lektorutdanning for trinn 8-13 inngår praksis. Studentenes aktive deltakelse i  i praktiske øvelser er nødvendig for å utvikle gode språkkunnskaper, derfor er det obligatorisk deltakelse i deler av programmet.

Universitetet i Agder satser på å øke bruken av digitale verktøy i studiene. Målsettingen er blant annet å ta i bruk nye kommunikasjonsformer og å prøve ut nye opplegg for undervisning og veiledning. Studenter ved UiA vil i økende grad bruke datamaskin i det daglige arbeidet med studiene. Overgang til digital eksamen er også en viktig del av denne satsingen. Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Undervisningsspråk: Pensumlitteratur og undervisning er hovedsakelig på spansk, og perspektiver fra den spanskspråklige verden er sentrale i alle deler av programmet. Samarbeidsprosjekter med institusjoner utenfor Norge inngår i vurderingsformene, samt deltar gjesteforelesere i undervisningen.

Studiemiljø

Første året får du tilbud om å delta i et mentorprogram som heter God start. Her er målet trivsel og godt læringsmiljø. Du kommer i gruppe med andre på studiet og får inspirasjon og råd fra en erfaren student.

Et 4 ukers utvekslingsopphold til et språksenter ved Universitetet i Valencia inngår i studiet. Nærmere informasjon gis ved semesterstart.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Studier i spansk vil være relevant i alle organisasjoner, institusjoner og virksomheter med behov for spansk språkkompetanse og kunnskap om kultur og samfunnsforhold i den spansktalende verden. Aktuelle felt er reiseliv, medier og kommunikasjon, eksport, samt organisasjoner og institusjoner med internasjonal kontaktflate.

Hva kan du bli?

Med et årsstudium i spansk er du ettertraktet på dagens arbeidsmarked. Spansk kan i kombinasjon med andre studier gi deg arbeid i skolen, forlag, reiseliv, i import- og eksportrettede bedrifter eller hos andre arbeidsgivere innen offentlig eller privat sektor.

Studiet kan inngå som del av 5-årig lektorprogram (som 1. eller 2. år). Studiet kan også inngå som en del av et studieløp som kvalifiserer for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved UiA og gi mulighet for tilsetting i videregående skole og i 5.-10. klassetrinn i grunnskolen.

Les om karriereveier for humanister

Videre studier

Årsstudium i spansk kan inngå i som breddefag i en rekke bachelorprogram ved UiA.

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med mastergrad og Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU på universitetets nettsider.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Anbefalte forkunnskaper:

All undervisning foregår på spansk, og det anbefales at du har spansk nivå 2 fra videregående skole, eller tilsvarende realkompetanse. Undervisningen starter på dette nivået.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Inger Olsbu
Studieprogramleder
E-post
inger.olsbu@uia.no
Telefon
+47 38 14 15 66

Bilde av Birgith Omland
Studierådgiver
E-post
birgith.omland@uia.no
Telefon
+47 38 14 15 59
Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk