Bachelor

Film, litteratur og teater

Kristiansand

Det eneste bachelortilbudet i landet som samler studenter med interesse for levende bilder, litteratur og scene.

Filmstudenter lager film

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
26

Om studiet

Vi arbeider både skapende og analytisk. Du utvikler viktige ferdigheter for å forstå og produsere fortellinger i ulike sjangre og format.

Fortellinger er en helt grunnleggende kommunikasjonsform som er like gammel som menneskeheten og språket. Vi forstår oss selv og verden gjennom fortellinger, og evnen til å analysere og utøve fortellerkunst er viktig på stadig flere arenaer. Våre studenter studerer sentrale verk innen litteratur, film og teater for siden å skape egne produksjoner inspirert av disse.

Se filmproduksjoner laget av våre studenter her.

Hva lærer du?

Det første studieåret gir deg en introduksjon til arbeid med de tre kunstartene, deretter velger du fordypning i enten film, litteratur eller teater.

Studiet gir deg mulighet til å eksperimentere med ulike uttrykksformer, jobbe i prosjekt og lære gjennom egen erfaring – enten det er «på gulvet» eller bak kamera. Film, litteratur og teater tar deg med på en guidet tur gjennom kulturens store fortellinger og prøver å gi svar på spørsmål som: hva er egentlig en god fortelling, hvorfor opptrer noen av dem hele tiden i nye utforminger, sjangre og varianter, og hva binder disse tre kunstformene sammen? Dette er studiet for deg som ønsker noe annet enn et rent teoretisk studium og vil prøve ut nye, kreative sider av deg selv i samspill med andre, men likevel innenfor en akademisk ramme.

Du lærer

  • De tre kunstformenes særtrekk og muligheter, og sammenhengen mellom dem
  • Ulike teorier om sjangre og medier, og forholdet mellom form og innhold
  • Grunnleggende kamerabruk og redigering, samt teatrale og litterære metoder
  • Å tenke strukturert om ulike kunstuttrykk og dine egne opplevelser av dem
  • Muntlig og skriftlig formidling
  • Å jobbe sammen med andre i kortere eller lengre perioder
  • Å utvikle dine kreative sider og kritiske sans

Undervisning

Som student på film, litteratur og teater vil du veksle mellom å delta på forelesninger med faglige diskusjoner og jobbe i små og store kreative prosjekter, alene eller i gruppe. I uker med forelesninger er det typisk en 10 – 15 timer med undervisning, og i tillegg må du regne med å bruke noen timer hver dag på selvstudier. I produksjonsperioder kan arbeidet være mer intenst, og det er krav til at du deltar aktivt på obligatorisk opplæring og obligatoriske øvelser. 

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner og pensum kan bli gitt på engelsk)

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktige kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

For de som velger fordypning i litteratur eller teater, regnes utveksling som bredde, og man kan velge ganske fritt i emner. Studentene med spesialisering i film, skal velge emner i filmproduksjon eller filmvitenskap.

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i mange land. Våre tidligere studenter har blant annet dratt til Danmark og Australia.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

På studiet er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere og veiledere.

Som student blir du medlem av linjeforeningen Det gylne snitt som samler alle studenter innen film, litteratur og teater. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Det gylne snitt på Facebook

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

 

Jobb- og karrieremuligheter

Studiet gir kunnskap og kompetanse som er relevant i arbeid innenfor film, tv, litteratur, drama, journalistikk, opplæring og kulturadministrasjon i offentlig sektor.

Hva kan du bli?

Studenter med bachelor i film, litteratur og teater har blant annet fått jobb som

  • Manus- og tekstforfattere
  • Forfattere av skjønnlitteratur og sakprosa
  • Scenekunstnere - freelance og i institusjon
  • Forlagsmedarbeidere
  • Kulturformidlere i offentlig sektor
  • Journalister
  • Filmfotografer
  • Produsenter
  • Lærere i vgs og kulturskolen

Les om karriereveier for humanister

Videre studier

Bachelor i litteratur, film og teater kan kvalifisere til masterstudier i de tre kjernefagene, avhengig av emnesammensetningen og de ulike masterstudienes opptakskrav – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: 37,8
  • Ordinær kvote: 37,8

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Magnus Thunes Jensen
Studieprogramleder
E-post
magnus.t.jensen@uia.no
Telefon
+47 38 14 17 59

Studierådgiver
E-post
anne.m.foss@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 33
Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk