Årsstudium

Nordisk språk og litteratur

Kristiansand

Er du glad i å lese god litteratur? Har du sans for språk? Liker du å skrive og formidle noe til andre? Da er årsstudiet i nordisk språk og litteratur noe for deg!

Studenter på biblioteket

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Årsstudium i nordisk språk og litteratur gir deg innsikt i mange sammenhenger og forhold i samfunnet vårt, både i nåtid og fortid. Språket og litteraturen reflekterer sosiale, kulturelle og politiske sider ved samfunnet, og setter deg bedre i stand til å forstå den omverdenen du er en del av.

Gjennom studiet får du utviklet dine ferdigheter i muntlig og skriftlig formidling, og med egeninnsats blir du i stand til å kunne skrive gode tekster og beherske korrekt norsk. Dette er vesentlige ferdigheter, til nytte for både seinere studier og arbeidslivet.

Hva lærer du?

Du tilegner deg grunnleggende kunnskaper om nordisk språk og litteratur og får innsikt i sammenhenger mellom språk, litteratur og samfunn, både i nåtid og i fortid. Du lærer å uttrykke kunnskapen din, både skriftlig og muntlig, til bruk i undervisning og annen formidling. 

Skrivekompetanse er etterspurt både i det offentlige og i næringslivet. I nordisk-studiet lærer du å skrive godt og korrekt norsk på begge målformer.

Undervisning

Gjennom sjølstudium og undervisning skal studentene tilegne seg kunnskaper og utvikle evnen til å arbeide sjølstendig med faglige problemstillinger.

Undervisningsformene veksler derfor mellom forelesninger, seminarer og gruppearbeid, og det blir lagt vekt på at studentene får øving i å legge fram språklige og litterære emner på en pedagogisk god måte, både skriftlig og muntlig.

Undervisningsspråk: Norsk (Innholdet i årsstudiet er norsk og nordisk språk og litteratur, og pensumlitteraturen er i hovedsak på norsk, dansk og svensk).

Studiemiljø

På nordisk er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer.

Som nordiskstudent blir du medlem av linjeforeningen Yggdrasil som samler alle studenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Yggdrasil på Facebook

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Årsstudiet i nordisk språk og litteratur kvalifiserer ikke alene til bestemte yrker, men ferdighetene du tar med deg er nyttig mange ulike jobber.

Hva kan du bli?

Tidligere studenter jobber blant annet som:

  • lærere
  • journalister
  • rådgivere i private og offentlig virksomhet

Andre aktuelle bransjer er forlag og kulturformidling.

Les om karriereveier for humanister

Sammen med andre skolefag og praktisk-pedagogisk utdanning gir årsstudium i nordisk språk og litteratur mulighet for tilsetting i videregående skole og i 5.–10. årstrinn i grunnskolen.

Videre studier

Studiet kan inngå i bachelorprogrammet i nordisk språk og litteratur, og en kan søke overgang til 2. studieår i programmet. Årsstudiet kan også inngå i flere andre bachelorprogram ved UiA, og det gir grunnlag for arbeid med språk og litteratur i ulike yrker når det kombineres med annen utdanning.

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Vi gjør oppmerksom på at man som hovedregel må ha en mastergrad for å kvalifisere seg til PPU.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

For å kunne gjennomføre studiet bør du forstå skriftlig og muntlig norsk på morsmålsnivå eller tilnærmet dette. Du bør mestre skriftlig bokmål og nynorsk.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Rune Røsstad
Studieprogramleder
E-post
rune.rosstad@uia.no
Telefon
+47 38 14 20 60

Studierådgiver
E-post
anne.m.foss@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 33
Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk