Årsstudium

Fransk

Kristiansand

Vårt årsstudium gir deg en grundig forståelse av fransk språk, kultur og litteratur, og god innsikt i den europeiske kulturarven. Vi prioriterer nært samarbeid med studentene våre, og inkluderer et fem ukers opphold i Frankrike som en del av studieopplegget.

Bilde av Eiffeltårnet i Paris

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
15

Om studiet

Lær fransk språk og kulturhistorie for å åpne dører til karrieremuligheter i Frankrike og andre land. Mer enn 200 millioner mennesker i verden snakker fransk, det er for eksempel offisielt språk i organisasjoner som FN og NATO og etterspurt globalt.

Hva lærer du?

Når du har fullført årsenheten, vil du ha oppnådd betydelige forbedringer i både muntlige og skriftlige ferdigheter i fransk. Gjennom studiene vil du utvikle grundig kjennskap til det franske språket og tilegne deg viktige teoretiske konsepter.

I tillegg vil du lære å identifisere og analysere ulike tekstsjangere, og plassere dem i en større historisk og samfunnsmessig sammenheng. Dette gir deg et dypere perspektiv på fransk litteratur og kultur.

Videre vil du få innsikt i fransk samfunnsliv og den fransktalende verden generelt, noe som utvider din forståelse av den kulturelle konteksten språket er en del av. Samtidig vil du utvikle evnen til å samarbeide faglig med andre studenter og øve deg i systematisk, analytisk og kritisk refleksjon, noe som er avgjørende for akademisk og profesjonell suksess.

Undervisning

På franskstudiet foregår undervisningen felles og i mindre grupper. Du får god mulighet til å bli kjent med dine medstudenter og tett oppfølging fra forelesere.

Undervisningsspråk: Fransk

Pensum for fransk årsstudium inneholder litteratur og språklige ressurser fra hele den fransktalende verden og store deler av undervisningen gis på fransk. Forskere fra utenlandske institusjoner besøker jevnlig UiA og holder gjesteforelesninger for studentene. Fransk årsstudium mottar også utvekslingsstudenter fra franskspråklige land som tar et eller flere emner av studiet.

Studiemiljø

På fransk er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter og undervisere.

Et 5-ukers studieopphold ved universitetet i Caen i Normandie tilbys som en del av studiet. Språkstudentene har en felles linjeforening som er involvert i fadderuka i tillegg til andre aktiviteter i løpet av året.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Et årsstudium i fransk kan være nyttig sammen med annen utdanning eller yrkeserfaring i mange forskjellige typer jobber hvor språkkunnskap er nødvendig. Faget kan brukes i arbeid med litteratur- og kulturformidling, jobb i media, forlag eller med internasjonalt arbeid. Det er de fagkombinasjoner og den faglige spesialiseringen du velger, som retter deg inn mot mer konkrete felt og oppgaver i arbeidslivet.

Hva kan du bli

Aktuelle jobber for deg som har studert fransk er

  • lærer
  • journalist
  • oversetter
  • ansatt i statlig eller privat virksomhet
  • ansatt i en internasjonal organisasjon

Les om karriereveier for humanister.

Videre studier

Årsstudium i fransk kan inngå i som breddefag i en rekke bachelorprogram ved UiA.

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med mastergrad og Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU på universitetets nettsider.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

Det anbefales at du har fransk nivå 2 fra videregående skole eller tilsvarende, og undervisningen starter på dette nivået.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk