Bachelor

Statsvitenskap

Kristiansand

Statsvitenskap handler om politikk og forvaltning. På studiet bygger du kunnskap og forståelse for politikk og forvaltning på ulike nivåer.

To studenter sitter i en sofa ved et bord og studerer pensumbøker.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
50

Om studiet

Statsvitenskap handler om det politiske og administrative systemet, politiske prosesser og om samspillet mellom forvaltningen og samfunnet.

Gjennom studiet bygger du kunnskap og forståelse for hva som egentlig skjer i politikk og forvaltning både lokalt, nasjonalt og globalt.

Studiet gir deg bred innsikt i ulike temaer, som for eksempel lokaldemokratiets formål, EUs innvirkning på norsk politikk og FNs rolle i internasjonale relasjoner.  

Hva lærer du?

Du vil få anledning til å fordype deg i politisk teori, offentlig politikk og administrasjon, organisasjonsteori og analyse, samt internasjonal og komparativ politikk. I samfunnsvitenskapelig metode lærer du blant annet grunnleggende begreper innenfor kvalitative og kvantitative metoder, om ulike datainnsamlingsteknikker og om hvordan du skal tolke og analysere data.

Foruten mulighet for utveksling inngår det i studiets 5. semester et breddevalg hvor du kan velge en breddepakke innenfor økonomi og samfunn eller et annet fagområde som for eksempel historie, sosiologi eller religion. 

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk. Enkelte emner undervises på engelsk.

Utveksling

Du kan ta hele x semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner. På utveksling har du mulighet til å ta ulike fagkombinasjoner som for eksempel internasjonal politikk, komparativ politikk, EU-studier, sikkerhetspolitikk eller internasjonale organisasjoner.

I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. Studenter oppfordres til å dra på utveksling og få internasjonal erfaring i breddeenheten i studiet.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Du blir del av et aktivt og engasjert studiemiljø. Det er lav terskel for kontakt med foreleserne og det arrangeres flere fagsosiale møteplasser på studiet.

Alle studenter på programmet blir tilknyttet linjeforeningen Politicus, som samler studenter på tvers av kull og studienivå. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og du kan bidra i arbeidet ved å påta deg verv.

Linjeforeningen Politicus

Jobb- og karrieremuligheter

Du får kompetanse til å arbeide innenfor offentlig forvaltning, privat næringsliv og frivillige organisasjoner.

Hva kan du bli?

Du kan jobbe innenfor administrasjon, saksbehandling, utredningsarbeid, organisasjonsutvikling, konsulentvirksomhet og informasjonsarbeid vil kunne være aktuelle med denne typen kompetanse.

Karriereveier for samfunnsvitere

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Det forutsettes at studenten behersker engelsk muntlig og skriftlig, da enkelte emner undervises på engelsk.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 43,8
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 43,6

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap