Årsstudium

Sosiologi

Kristiansand

Sosiologi gir en bred forståelse av hvordan samfunnet og mennesker gjensidig påvirker hverandre. Studiet gir deg ferdigheter for å analysere og tolke samfunnsforhold og sosiale spørsmål.

Studenter sitter på en rekke av skrivebord i et bibliotek og studerer..

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

I sosiologi studerer du mennesket i samfunnet. Du lærer hvordan mennesket blir påvirket av endringer i arbeidslivet og fremveksten av nye samlivsformer, og du lærer om hvilken rolle religion, verdier og kulturforskjeller spiller i dagens samfunn. Du får også innsikt i hvorfor kunnskap, makt og rikdom er ulikt fordelt i samfunnet. 

Sosiologien utforsker og forklarer hvordan samfunnet former mennesker og hvordan mennesker selv påvirker og former samfunnet. Gjennom studiet utvikler du ferdigheter til å forstå og forklare samfunnsforhold lokalt, nasjonalt og globalt. Sosiologi er relevant for deg som vil utvikle en bedre forståelse av aktuelle debatter, konflikter og menneskelig samhandling.

Hva lærer du?

Sosiologi er vitenskapen om samfunnslivet i vid forstand. I faget lærer du å bruke ulike begreper, teorier og metoder til å forstå hvordan samfunnsforholdene har blitt til og hvordan disse skaper muligheter og begrensninger for enkeltmennesker og grupper.

Sosiologer studerer alle typer relasjoner mellom individ, grupper og organisasjoner i små og store sosiale fellesskap, alt fra møter mellom enkeltindivider til store globale endringsprosesser. Sosiologistudiet ved UiA favner tema som familie, arbeid, utdanning og kultur, klasse og helse, velferdsstaten, etniske relasjoner og flerkulturelle samfunn.

Du lærer også om ulike forskningsmetoder, som for eksempel statistisk analyse, intervjuer og observasjon.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk. I noen emner kan hele eller deler av undervisningen bli gitt på engelsk.

Studiemiljø

Du blir del av et aktivt studiemiljø med et godt sosialt samhold.

Alle studenter på programmet blir tilknyttet linjeforeningen Habitus. Linjeforeninger er studentforeninger for et eller flere studieprogram, og samler studenter innenfor et fagområde på tvers av årskull. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og du kan bidra i arbeidet ved å påta deg verv. Du kan også være med i en rekke andre studentaktiviteter uavhengig av studiet ditt.

Se hva du kan engasjere deg i.

Jobb- og karrieremuligheter

Videre studier

Studenter som er tatt opp til årsstudiet, kan søke overgang til andre studieår i bachelorprogrammet i sosiologi.

Bachelor Sosiologi

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen.

Vi gjør oppmerksom på opptakskrav til PPU.

Praktisk-pedagogisk utdanning

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april (korriger evt link og dato)

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Det forventes at studentene kan tilegne seg pensumlitteratur på engelsk og andre skandinaviske språk, i tillegg til norsk. I noen emner kan hele eller deler av undervisningen bli gitt på engelsk.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 40,5
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 44,0

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap