Bachelor

Industriell matematikk

Kristiansand

Bruk matematikk til å finne løsninger på en rekke problemstillinger i arbeidslivet – i alt fra oljeindustri og data til finans og forsikring.

Studenter jobber med matteoppgaver
Foto: UiA

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Matematikk og realfag er grunnlaget for både teknologisk utvikling og forståelsen av hvordan ting logisk henger sammen. Matematikk er et språk som kan forstås over hele verden. Kompetanse i industriell matematikk gir deg innsikt i, og bakgrunn for, å finne løsninger på en rekke problemstillinger i arbeidslivet – i alt fra oljeindustri og data, til finans og forsikring.

Industriell matematikk brukes for eksempel til:

  • Utvikle dataprogrammer og kunstig intelligens
  • Optimere avkastning på fond og økonomiske investeringer
  • Diagnostisering av hjerte- og karsykdommer
  • Modellering av havstrømmer og klimaendringer

Hva lærer du?

Studiet lærer deg å analysere problemer ved hjelp av matematisk språk, med vekt på å formidle matematikk og matematisk tenkning til andre.

Du vil få bred kunnskap om sentrale problemstillinger og metoder innenfor industriell matematikk. Matematiske metoder hentes fra emner som lineær algebra, sannsynlighetsteori, statistikk, differensiallikninger og moderne analyse. Disse kombineres med fysiske emner som mekanikk og elektromagnetisme, hvor matematikkens nytteverdi blir realisert inn mot sentrale anvendelser i bærekraftig forvaltning, næringsliv og industri.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

Universitetet i Agder har et sterkt fagmiljø innen matematikk og matematikkdidaktikk, og som student ved UiA har du et unikt tilbud om én-til-én-hjelp i matematikk – ca 20 timer i uka.

Les mer om drop-in matematikkhjelp-tilbudet.

Praksis

Som student kan du også velge å søke på et internship (praksis) som del av bachelorgraden din. Dette får du mer informasjon om underveis i studieløpet.

For å skille deg ut i en jobbsøknad og et jobbintervju, kan det være lurt å engasjere seg utenom studiet. En arbeidsgiver vurderer både utdanning, erfaring/praksis og deg som person. Med mastergrad vil du stille enda sterkere i en søknadsprosess.

Studiemiljø

Kristiansand er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og mange muligheter i Sørlandets hovedstad. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Utveksling

Du kan ta hele 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Jobb- og karrieremuligheter

Med en utdanning innenfor industriell matematikk finnes det mange mulige arbeidsplasser.

Hva kan du bli?

Miljøovervåkning, mobilkommunikasjon og informasjonsteknologi, mediebedrifter, offentlig forvaltning og bærekraft, undervisning, forsikring, bank og finans, energiforvaltning, bioteknologi, medisinsk forskning og legemiddelindustri.

Videre studier

Fullført studium gir grunnlag for opptak til vårt 2-årige masterprogram i matematikk, samt også en god bakgrunn for videre studier i matematikk og i matematikktunge fag som for eksempel fysikk, geofysikk og mekanikk. Studiet gir også et godt grunnlag for å starte på studier innenfor ingeniørfag og andre realfag. 

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse og ett av fagene R1/(S1+S2) og enten (R1+R2) / fysikk (1+2) / kjemi (1+2) / biologi (1+2) / informasjonsteknologi (1+2) / geofag (1+2) eller teknologi og forskningslære (1+2).

Anbefalte forkunnskaper

R2

Direkte opptak til 2. studieår

Dersom du har bestått matematikk årsstudium eller tilsvarende så kan du få direkte opptak til 2. studieår. For betinget tilbud (som gis ca. 1. april) kan søker ikke mangle mer enn 30 sp i nåværende studieprogram. 

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Trine Engeland
Studieveileder
E-post
trine.engeland@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 67
Bilde av Andre Martiny
Studieprogramleder
E-post
andre.martiny@uia.no
Telefon
+47 38 14 20 98
Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag