Bachelor

Biologi

Kristiansand

Vil du være med på å skape en bærekraftig fremtid for planeten vår - samtidig lære om spennende temaer som klimaendringer, evolusjon og økosystemer?

Kvinne og mann i et laboratorie

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

Samfunnet trenger stadig mer biologisk og økologisk kompetanse for å forstå hvordan klimaforandringer og andre menneskelige påvirkninger fører til tap av biologisk mangfold og økosystemtjenester. Grønn omstilling og utvikling av et bærekraftig samfunn betyr også at bedrifter i alle sektorer, universiteter, forvaltning, offentlige institusjoner og frivillige organisasjoner trenger mer biologisk og økologisk kunnskap.

Biologien er inne i en rivende utvikling på mange områder:

  • Nyvinninger innen genetikk og genomikk bidrar til medisin, økologi, evolusjon, miljøovervåking og kartlegging av biodiversitet.
  • Kunstig intelligens og droner blir stadig mer brukt som verktøy i biologien for å forstå sammenhengen mellom miljø og biodiversitet.
  • Stadig bedre datamaskiner muliggjør utvikling av realistiske modeller av økosystemer og bidrar til å forutsi effekten av menneskelige påvirkninger på biodiversitet og økosystemtjenester.

Som biologistudent ved UiA får du teoretiske kunnskaper i forelesningssalen og ved egenstudier. 

Hva lærer du?

Det viktigste målet med studiet er å gi deg grunnleggende kunnskap om natur og miljø, og hvordan den kunnskapen kan brukes i en rekke samfunnssektorer. Vi har hovedvekt på økologi og marinbiologi, men det finnes gode muligheter for fordyping innen mange områder.

Studieprogrammets lærere er involvert i både banebrytende grunnforskning og forvaltningsrelevant anvendt forskning, og alle biologistudentene har mulighet til å få innsikt i og aktivt bidra til pågående forskningsprosjekter. Etter fullført studium har du mulighet til å ta en master i kystsoneøkologi.

Andre opplysninger

Praktisk feltundervisning er obligatorisk og krever at du kan bevege deg til fots og på sykkel over en viss tid/distanse. En del av undervisningen er lagt utenfor universitetets arealer over flere døgn, blant annet feltkurs til Lista og Mallorca.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Praksis

Praktiske ferdigheter og kompetanse får du gjennom øvinger og seminarer, på laboratoriet, ved datamaskinen, og i felt. Du også velge å ta et internship (praksis) som del av bachelorgraden din.

Utveksling

Du kan ta hele 4. og 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Kristiansand er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og mange muligheter i Sørlandets hovedstad. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Nettverksbygging og sosialt liv

Linjeforeningen BioFactum bidrar til et sosialt studentliv med arrangementer, nettverksbygging og lærerike oppgaver som medlem i studentforeningen.

Jobb- og karrieremuligheter

Behovet for biologer er økende og med en bachelorgrad har du et godt utgangspunkt.

Hva kan du bli?

  • Utdanningen kvalifiserer for arbeid ved universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, legemiddelindustrien, og med forvalting av naturresurser, bevaring av biologisk mangfold, arealplanlegging og regulering og miljøovervåking.
  • Mange biologer arbeider i miljøvernorganisasjoner, og et økende antall jobber med bedrifter som er inne i grønn omstilling, akvakultur, og annen næring som baseres på våre rike naturressurser.
  • Biologer jobber også i kommuner og fylkeskommuner som miljørådgivere og naturforvaltere, og i staten og departementer.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Du kan også ta Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) for å få undervisningskompetanse, og jobbe som lærer. (Studiet kan også inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen.) 

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

  • Mye spennende feltarbeid 19. apr. 2024 10:24

    - Studiet gir en bred innføring i biologifaget. Her lærer man om alt fra celler og DNA til dyr og planter og deres rolle i økosystemer. Det er også mye feltkurs og labarbeid.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse og matematikk R1 (eller matematikk S1 og S2) og enten Matematikk R2 eller Fysikk 1 og 2 eller Kjemi 1 og 2 eller Biologi 1 og 2 eller Informasjonsteknologi 1 og 2 eller Geofag 1 og 2 eller Teknologi og forskningslære 1 og 2.

(Reform 94: Et av fagene 2MX, 2MY eller 3MX og et av fagene (eller fagkombinasjon) 3MX, 3MY, 3FY, 3KJ, 3BI, (2KJ+3BT), 2BI+3BT)

Anbefalte forkunnskaper

Studiet bygger på kunnskaper tilsvarende Biologi 2 og Kjemi 1.

Direkte opptak til 2. studieår

Dersom du har bestått Biologi årsstudium eller tilsvarende så kan du få direkte opptak til 2. studieår. For betinget tilbud (som gis ca. 1. april) kan søker ikke mangle mer enn 30 sp i nåværende studieprogram. 

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag