Årsstudium

Matematikk

Kristiansand

Studier i matematikk gir en økt evne til problemløsning, kritisk tenkning og analytiske ferdigheter som er relevante i en rekke karrierer og livssituasjoner.

Tre studenter på biblioteket studerer matematikk

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Årsstudiet gir deg bred kunnskap om sentrale matematiske problemstillinger og metoder innenfor analyse, algebra, programmering og statistikk, og tilsvarer 1. studieår av bachelorprogrammet i industriell matematikk.

I tillegg til å være et fag i seg selv, er matematikk selve språket som brukes i de andre realfagene. Derfor kan det være en god inngang å starte realfagsstudier med matematikk. Med realfag mener vi vanligvis matematikk, fysikk, kjemi, biologi, informatikk og geofysiske fag. 

Visste du at matematikk kan brukes til:

  • Å dosere medisin?
  • Å produsere dataprogrammer?
  • Dekoding, blant annet i Kripos?
  • Å optimalisere geometriske former slik som overflaten på et bilkarosseri?

Som student ved UiA har du et unikt tilbud om én-til-én-hjelp i matematikk, hver dag hele uka. Drop-in tilbudet er i regi av MatRIC.

Hva lærer du?

Du tilegner deg kunnskap om sentrale matematiske problemstillinger og metoder, og du blir trent i å kunne forklare og anvende sentrale begreper i matematikk.

Årsstudiet består av seks emner som omhandler kalkulus i en og flere variabler, programmering, lineær algebra og statistikk. Ett av emnene er valg mellom mekanikk eller et mer undervisningsrettet kurs.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Studiemiljø

Kristiansand er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og mange muligheter i Sørlandets hovedstad.

Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Jobb- og karrieremuligheter

Et årsstudium gir en innføring i fagområdet, og kan være verdifull tilleggskompetanse. Årsstudier kan gjerne inngå i et annet studieprogram, eller være en fin inngang til videre studier på universitets- og høgskolenivå. Emnene som tas gjennom årsstudiet i matematikk kan derfor innpasses i andre matematikk-relaterte studier som ingeniørutdanning, lærerutdanning og økonomi.

Hva kan du bli?

Det er en rekke karrierer og jobber som er tilgjengelige for personer med matematikkstudier, inkludert jobber innen finans, vitenskap, teknologi, ingeniørfag, datavitenskap, undervisning og forskning. Mulighetene er mange og varierte, og avhenger av dine spesifikke interesser og ferdigheter innen matematikk.

Videre studier

Årsstudiet er identisk med det første året i bachelorprogrammet i industriell matematikk, og det kan være mulig å søke overgang til 2. studieår.

Årsstudiet i matematikk gir et godt grunnlag for videre studier i matematikk og andre realfag. 

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Vi gjør oppmerksom på at fra høsten 2019 gjelder nye opptakskrav til PPU. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU her. 

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse og ett av fagene R1/(S1+S2) og enten (R1+R2) / fysikk (1+2) / kjemi (1+2) / biologi (1+2) / informasjonsteknologi (1+2) / geofag (1+2) eller teknologi og forskningslære (1+2).

Anbefalte forkunnskaper

R2

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Poenggrense ved forrige opptak: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Trine Engeland
Studieveileder
E-post
trine.engeland@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 67
Bilde av Andre Martiny
Studieprogramleder
E-post
andre.martiny@uia.no
Telefon
+47 38 14 20 98
Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag