Bachelor

Spesialpedagogikk

Kristiansand

Spesialpedagogikk handler om å legge til rette for at barn, unge og voksne med særskilte behov får utvikle seg som enkeltindivider og som en del av fellesskapet. Studiet gir en bred innføring i spesialpedagogikkens teorier og forskningsmetoder. Du får grunnleggende kunnskap om ulike vanskeområder og funksjonsnedsettelser og lærer om hva som kan bidra til å skape et godt læringsmiljø.

Studenter på biblioteket

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

På bachelorstudiet i spesialpedagogikk får du bred kunnskap innenfor det spesialpedagogiske fagfeltet, herunder fagets historie, politiske og lovmessige føringer, teorimangfold og arbeidsmåter. Du får kunnskap om ulike læringsutfordringer innenfor det spesialpedagogiske arbeidsfeltet gjennom hele livsløpet og inngående kunnskap om inkluderingsbegrepets betydning for spesialpedagogikkfeltet og for læring generelt.

Hva lærer du?

På dette studieprogrammet får du en bred og faglig kompetanse for å kunne legge til rette for mennesker med ulike forutsetninger for læring og utvikling.

Du lærer å

  • kunne identifisere og kartlegge bekymringsfulle forhold knyttet til ulike vanskeområder og deres betydning for livslang læring og inkludering.
  • iverksette forebyggende tiltak og tilrettelegge for livslang læring og inkludering.
  • vise selvstendighet og evne til å samarbeide på tvers av faget for å legge til rette for en meningsfull opplæringssituasjon.
  • beherske forskningsmetoder tilsvarende bachelornivå.
  • være i stand til å anvende disiplinens kunnskapsbase og tilegne seg ny kunnskap og nye ferdigheter.
  • vise evne til å vurdere og formidle spesialpedagogikkens kunnskapsgrunnlag og mulige bidrag innenfor ulike sammenhenger.
  • ha et bevisst forhold til etiske utfordringer knyttet til lovverk, arbeidsmåter og ulike vitenskapelige ståsted innenfor spesialpedagogikkfeltet.
  • planlegge, gjennomføre og dokumentere selvstendig akademisk arbeid.

Undervisning

Studiet er basert på arbeid både selvstendig og i gruppe. Det er forelesninger, seminarer, gruppearbeid, oppgaveskriving, selvstudium og andre opplæringsformer. Digitale læringsressurser benyttes. Programmet inkluderer to obligatoriske praksisperioder.

Undervisningsspråk: Norsk (det kan også gis pensum og forelesninger på engelsk).

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktige kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

På utveksling studerer du normalt innenfor et annet fagfelt enn spesialpedagogikk, for å få en faglig bredde i bachelorstudiet. Det er også mulig å fordype seg innen spesialpedagogikk.

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i mange land. Våre tidligere studenter har blant annet dratt til Australia, Finland og England.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Praksis

Informasjon om praksisperiodene er samlet på egen informasjonsside.

Les om praksis på studieprogrammet

Studiemiljø

På spesialpedagogikkstudiet er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer.

Som student blir du medlem av linjeforeningen Sopia som samler alle studenter innen spesialpedagogikk og pedagogikk fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Sopia på Facebook

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt. Første året får du tilbud om å delta i et mentorprogram som heter God start. Her er målet trivsel og godt læringsmiljø. Du kommer i gruppe med andre på studiet og får inspirasjon og råd fra en erfaren student.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Studiet gir ikke undervisningskompetanse i skolen, men anledning til annet arbeid i skoleverket (f.eks. SFO, støtteapparat, alternative skoletilbud). Barnehagen er også en aktuell arbeidsplass.

Hva kan du bli?

Studiet er også relevant for ansettelser i forskjellige stillinger i helse- og sosialsektoren og innenfor arbeids- og velferdsforvaltningen (f.eks. kriminal- og rusomsorg, arbeidsinkludering og innenfor omsorgen for psykisk utviklingshemmede).

Les om karrieremuligheter for pedagoger

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Videreutdanningen i miljøterapeutisk arbeid er også et aktuelt videre studium.

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Andre krav i løpet av studiet
Studiet har skikkethetsvurdering og krav om politiattest. Studenten må imøtekomme medisinske krav i forbindelse med praksis.

 

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 41,5
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 48,3

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk