Årsstudium

Pedagogikk

Kristiansand

Pedagogikk er faget for deg som vil arbeide med opplæringsprosesser. Årsstudiet i pedagogikk gir deg en innføring i det pedagogiske felt.

Studenter i forelesningssal

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Kunnskapsutvikling og kompetanseheving er en hovedutfordring for bedrifter, organisasjoner og offentlige aktører. Nye arbeidsmetoder utvikles hele tiden, og medarbeiderne må stadig lære noe nytt. Pedagogikk er faget for deg som vil arbeide med slike endrings- og opplæringsprosesser.

Bachelorprogrammet gir en bred innføring i sentrale temaer knyttet til læring og opplæring gjennom hele livsløpet og i ulike sammenhenger. Du blir kjent med begreper som læring, sosialisering, motivasjon, kommunikasjon, veiledning, gruppeprosesser, ledelse, kompetanseutvikling, didaktikk og danning. Du får grundig undervisning i ulike metoder for opplæring, praksis i arbeidslivet og veiledning til å skrive bacheloroppgaven

Hva lærer du?

På studiet får du kunnskap om forskning og teori innenfor det pedagogiske fagfeltet.

Du lærer

  • å tilrettelegge for egen og andres læring og kompetanseutvikling
  • å beherske sentrale teorier om undervisning, læring og hvordan mennesker utvikler seg i sosiale fellesskap
  • hvordan læring foregår i grupper og gjennom relasjoner mennesker imellom
  • hva som kjennetegner læring i vårt globaliserte kunnskapssamfunn
  • å samarbeide med andre
  • å presentere fagstoff skriftlig og muntlig
  • å kunne utøve pedagogisk arbeid på en profesjonell måte

Undervisning

Studentene vil møte varierte undervisnings- og arbeidsformer i løpet av studiet som forelesninger, seminarer, veiledning, prosjektarbeid, semesteroppgaver, mappeinnleveringer og studentframlegg. Det vil veksles mellom felles formidling av sentralt lærestoff og mer problemorienterte og studentaktive læringsformer. Studentene vil få erfaringer med å arbeide både individuelt og i basisgrupper/ seminargrupper/kollokvier.

Undervisningsspråk: Norsk

Studiemiljø

Første året får du tilbud om å delta i et mentorprogram som heter God start. Her er målet trivsel og godt læringsmiljø. Du kommer i gruppe med andre på studiet og får inspirasjon og råd fra en erfaren student.

På gikkstudiet er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter og undervisere. Som student blir du medlem av linjeforeningen Sopia som samler alle spesialpedagogikk og pedagogikkstudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Sopia på Facebook

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Studiet forbereder for pedagogisk arbeid med opplæring og kompetanseutvikling for ulike aldersgrupper i private bedrifter, i offentlige etater eller andre organisasjoner. Slikt arbeid kan være praktisk opplæringsvirksomhet i bedrifter og institusjoner, veiledning av klienter og kolleger, arbeid med barn og unge, personalarbeid, formidlingsvirksomhet og rekruttering.

Hva kan du bli?

Privat og offentlig sektor har stort behov for kompetanse i pedagogikk. Derfor er det mange muligheter til å få jobb etter studiet. 

Les karrieremuligheter for pedagogikk.

Videre studier

Årsstudiet i pedagogikk er beregnet for studenter som vil ta pedagogikk som frittstående studium. Det kan inngå som breddefag i flere bachelorprogram. Studiet er ikke en lærerutdanning.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: 36,8
  • Ordinær kvote: 49,9

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk