Bachelor

Skolebibliotekkunnskap

Nettstudier

Kunne du tenke deg å arbeide som skolebibliotekar? Har du ansvar for et skolebibliotek og trenger mer kompetanse for å utvikle deg i jobben? Er du opptatt av hvordan skolebiblioteket kan utnyttes best mulig i elevenes læringsarbeid?

Studenter diskuterer bøker på biblioteket

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
5 år
Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
25

Om studiet

Studiet egner seg særlig godt som videreutdanning for lærere. Programmet kan også være relevant for formidlingsarbeid og pedagogisk tilrettelegging i folkebibliotek.

Fordypningsdelen av studiet (90 sp) er et nettbasert deltidsstudium med samlinger. De resterende 90 sp tas som ordinære emner ved UiA eller ved andre læresteder (forutsetter godkjenning).

Hva lærer du?

I studiet får du kunnskap om skolebiblioteket som ressurs i elevenes fag- og allmenndanning. Du får innsikt i kunnskapsorganisering og om det å drive et skolebibliotek, om barne- og ungdomslitteratur, om informasjonssøk, kildevurdering og informasjonsbruk, og om utvikling av elevenes lesestrategier i arbeid med fag- og fiksjonstekster.

Undervisning

Fordypningsenheten (90 sp) er lagt opp som eit nettbasert deltidsstudium. I tillegg vil det bli arrangert samlingrr på kampus. Det er lagt vekt på at studentane skal møte varierte undervisnings- og rettleiingsformer gjennom bachelorprogrammet, slik som videoforelesninger, digitale seminar, oppgaver og veiledning.

Det meste av undervisningen er asynkron. Du kan altså arbeide med studiet når det passer for deg.

Et praksisarbeid inngår i Skolebibliotekkunnskap 1. Det har omfang tilsvarende èn arbeidsuke.

Undervisningsspråk: Norsk

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktige kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

For å få en faglig bredde i bachelorstudiet studerer man normalt innenfor et annet fagfelt når man er på utveksling. Det er også mulig å fordype seg innen skolebibliotek i utlandet.

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i blant annet Australia, Nederland, og Italia.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

På studiesamlingene får du møte dine medstudenter og det vil være både faglige og sosiale arrangement. På studiet er det digitale kollokviegrupper der du kan samarbeide med medstudenter.

Jobb- og karrieremuligheter

Bachelorstudiet i skolebibliotekkunnskap gir god faglig kompetanse for arbeid i skolebibliotek, folkebibliotek og med litteraturformidling for barn og unge.

Hva kan du bli?

Mange av våre tidligere studenter jobber som skolebibliotekar eller i stillinger der det å være skolebibliotekar kombineres med det å ha andre pedagogiske oppgaver ved skolen. Det kan også være relevant for arbeid med formidling og pedagogisk tilrettelegging for barn og unge i folkebibliotek.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

Skolefag eller undervisningserfaring fra grunnskole eller videregående skole, eventuelt erfaring fra arbeid i skole- eller folkebibliotek. 

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk