Årsstudium i jakt, fiske og naturveiledning

Ønsker du å tilrettelegge for naturopplevelser? Studiet kvalifiserer deg til å jobbe som profesjonell guide, og gjør deg i stand til å tilpasse natur-, jakt- og fiskeopplevelser for ulike brukergrupper.

Studiested
Evenstad
Studiet varer
1 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
60
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024
Tre menn ikledd friluftsklær, caps og solbriller, og ei dame med lyse fletter og pannebånd, sitter i en steinsamling i vika til ei elv. De fire sitter mot hverandre og snakker. To har fiskestenger. Den ene mannen peker mens de andre har blikket rettet mot ham. Det er sommer eller tidlig høst. Blå himmel og stille vann i elva.

Om utdanningen

Er du en av de som trives best på fjellet, i skogen eller i elva? Eller kanskje helst alle stedene? Ønsker du å lære mer om hvordan vi kan forvalte og høste av naturressursene på en slik måte at enda flere kan oppleve glede og mestring i naturen? Da er kanskje årsstudiet i jakt, fiske og naturguiding noe for deg.  

Utdanningen er rettet mot personer med dedikert interesse for jakt og fiske, og som ønsker å utvide sine teoretiske og praktiske kunnskaper for å kvalifisere seg for jobber som guide/oppsyn/tilretteleggere for denne type naturopplevelser. Mye av høsten tilbringes ute, og det er forventet at du som student deltar aktivt i planlegging og gjennomføring av ulike jaktformer på både småvilt og storvilt.

Du får også være med og utarbeide og gjennomføre turer og opplevelser basert på fluefiske etter ulike arter.  Du lærer om utvikling av ulike utmarksnæringer og hvordan høsting påvirker økosystemene. Du vil også få lære om hvordan vi tilrettelegger naturopplevelser i norsk natur og verneområder, og hvordan vi kommuniserer med og veileder gjester i naturen. Årsstudiet kan inngå som en del av et treårig bachelorprogram i utmarksforvaltning.  

Med beliggenhet midt i Østerdalen har vi vidstrakte fjell- og barskogområder, og god tilgang på jakt og fiske like ved studiestedet.  

Jobbmuligheter

Studiet kvalifiserer deg for å jobbe som profesjonell guide og som tilrettelegger av jakt- og fiskeopplevelser. Utdanningen gir kompetanse til å etablere egen næring innenfor guiding og naturopplevelse, med hovedvekt på jakt og fiske.

Samtidig er det behov for fagpersoner innen privat og offentlig forvaltning som innehar kompetanse på feltet. Mange benytter dette studiet som første trinn på vegen mot en bachelor i utmarksforvaltning.

Praktisk informasjon

Studiet forutsetter deltagelse på en rekke turer gjennom hele studieåret, og det er forventet at studenter selv stiller med personlig turutstyr. I tillegg må alle studenter ha avlagt jegerprøve før studiestart og det er ønskelig med bestått skyteprøve før oppstart. Se detaljert utstyrsliste her.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller opptak på bakgrunn av realkompetanse

Les mer om søknad og opptak

Poenggrenser 2017

Ordinær kvote: 39
Kvote for førstegangsvitnemål: Alle kvalifiserte
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Utveksling

Det er ikke anledning til utenlandsopphold på årsstudiene. Dette vil først være aktuelt dersom man går videre i en bachelorutdanning.

Videre utdanningsmuligheter

Flere muligheter åpner seg hvis du kombinerer årsstudium i jakt-, fiske- og naturveiledning med ytterligere to studieår som til sammen kan utgjøre en bachelor. Du kan for eksempel ta bachelor i utmarksforvaltning, kombinere det med administrasjon, ledelse og økonomiske fag, eller velge en grønnere retning med jord- eller skogbruksfag. Jord-, skog- og utmarksnæringen vil gjerne ha arbeidstakere med flerfaglig bakgrunn.

Studenthistorier

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med

Bilde av Mona Kristin Sagen
Studieveileder
Bilde av Elisabeth Nybakk Riseth
Studieprogramansvarlig