Årsstudium

Historie

Kristiansand

Alt har en historie. Årsstudium i historie gir deg grunnleggende kunnskap om sammenhengen mellom fortid, nåtid og fremtid og skal gjøre deg "historiebevisst".

Foreleser i fullsatt sal

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
80

Om studiet

Studiet gir deg en god basiskompetanse og kan være starten på en bachelor- eller masterutdanning i faget, eller det kan inngå som støttefag i andre studier. Det kan også være en verdifull videreutdanning og kan tilrettelegges for gjennomføring på deltid ved behov.

Hva lærer du?

Gjennom studiet får du både oversikt over de lange linjene i historien og mulighet til å fordype deg innenfor et avgrenset forskningsfelt. Studiet passer for deg som er nysgjerrig på fortiden og på hvordan kunnskap om historie blir til. Det rommer mange historiske perspektiver og tema som har betydning for din identitet, for det samfunnet du lever i og for verden du er en del av.

Når du blir mer bevisst på historien og historiens rolle, vil du utvikle evne til å bedre kunne orientere deg i samtiden og ta gode valg for fremtiden. Det setter deg også bedre i stand til å se deg selv "utenfra", ta andres perspektiv og å stille deg kritisk i møte med kilder, tekster og påstander.

Undervisning

Det er omtrent 12 timer undervisning i uka. Noen uker hvert semester legges det opp til seminarer der du kan få råd om oppgaveskriving og/eller veiledning på oppgaver du skal arbeide med gjennom semesteret. Det er obligatoriske oppgaver i alle emner. Det er ikke obligatorisk å møte på all undervisning, men det er anbefalt for å oppnå best mulig læringsutbytte.

I første semester kan du delta i grupper som blir ledet av en studentmentor i førstesemesterordningen God start. Utenom den organiserte undervisningen, legges det opp til selvstudium og arbeid med skriftlige oppgaver. Det anbefales å delta i kollokviegruppe og/eller "God start"-gruppe for diskusjon av faglige spørsmål og utfordringer.

Undervisningsspråket er hovedsakelig norsk, men noen valgemner gis på engelsk.

Studiemiljø

På historie er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer.

Som historiestudent blir du medlem av linjeforeningen "Clio" som samler alle historiestudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret. Følg linjeforeningen Clio på Facebook.

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Et årsstudium i historie vil utvikle deg som menneske og vil komme til nytte både i arbeid og i samfunnsliv. I kombinasjon med annen utdanning, kan det gi flere jobbmuligheter.

Hva kan du bli?

Studiet kan være en god start på en utdanning som kan kvalifisere deg for flere typer stillinger. Offentlig sektor fra kommune til stat, museer, arkiver, frivillige organisasjoner eller stiftelser er aktuelle arbeidsplasser.

Private og offentlige virksomheter innen media og kultur trenger også ansatte med gode historiekunnskaper. Det kan være stillinger som konservator, arkivar, rådgiver, konsulent, journalist, lærer eller forsker.

Les om karriereveier for humanister.

Videre studier

Årsstudiet kan inngå i bachelorprogrammet i historie, og det er mulig å søke overgang til 2. studieår.

Studiet kan også inngå i en rekke andre bachelorprogrammer, blant annet filosofi, religion, språk, litteratur, kommunikasjon og pedagogikk.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Andre krav i løpet av studiet

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk