Bachelor

Bioingeniør

Kristiansand

Er du nysgjerrig på hvordan menneskekroppen fungerer og hvordan bruk av avansert teknologi gjør at vi kan oppdage sykdom? En bioingeniør er med på å gi riktige diagnoser for riktig behandling til riktig tid.

En gutt og en jente med hvite frakker i et laboratorium

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april

Om studiet

Bioingeniørstudiet er en medisinsk laboratorieutdanning, som kombinerer helsefag og teknologi.

Bioingeniøren er den som analyserer det biologiske materialet fra pasientprøver (blodprøver/celler/gener), som er et viktig grunnlag for å stille diagnoser og gi riktig behandling. Bioingeniørenes kompetanse innenfor laboratoriemedisinske fagområder som laboratorieteknologi, kvalitetskontroller og kvalitetssikring, samt praktisk laboratoriearbeid gjør dem kvalifisert til oppgaver på både medisinske og andre typer laboratorier.

Biologi og kjemi er sentrale fag i bioingeniørutdanningen. Fullført studium gir graden bachelor i bioingeniørfag som gir grunnlag for å søke autorisasjon som bioingeniør i henhold til lov om helsepersonell. Utdannelsen gir deg jobb også jobb innen felt som miljøvern, industri, landbruk og havbruk.

Hva lærer du?

Du lærer blant annet om:

  • Laboratoriemedisin og laboratorieteknologi (analyse av biologisk materiale)
  • Blodprøvetaking
  • Korrekt håndtering av prøvematerialer
  • Standardisering av metoder
  • Feilsøking og vedlikehold
  • Kvalitetssikring av analyseresultater
  • Etiske problemstillinger tilknyttet bioingeniørfaget

Studiet er organisert slik at du først får et solid naturvitenskapelig fundament (biologi/kjemi), før du begynner på de medisinske laboratorieemnene (blodprøvetaking, analysearbeid), og samfunnsvitenskapelige/humanistiske emner (blant annet etikk og vitenskapelig metode). 

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

Praksis

Praksis er integrert gjennom hele studiet.

Utveksling

Du kan ta et semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner. Det er mulig å utveksle via BIOnord innen Nordplus.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Kristiansand er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og mange muligheter i Sørlandets hovedstad. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Nettverksbygging og sosialt liv

Linjeforeningen BioFactum bidrar til et sosialt studentliv med arrangementer, nettverksbygging og lærerike oppgaver som medlem i studentforeningen.

Jobb- og karrieremuligheter

Når du er ferdig med studiene, får du en bachelorgrad i bioingeniørfag. Denne graden lar deg søke om å bli godkjent som bioingeniør etter reglene for helsepersonell. De fleste studenter går rett ut i jobb, i hovedsak på medisinske laboratorier på sykehus eller annen helsetjeneste.

Hva kan du bli?

Du kan også arbeide med undervisning, forskning, i veterinærmedisin, næringsmiddelkontroll, farmasøytisk og petrokjemisk industri eller som produktspesialist hos leverandører av medisinsk utstyr.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

  • Stor etterspørsel etter bioingeniører i Norge 18. apr. 2024 12:27

    – Jeg hadde veldig lyst å finne ut av hvordan systemene i kroppen fungerer i praksis, samtidig som jeg har sans for strukturert og analytisk arbeid og et ønske om litt større innblikk i helsesektoren.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse + spesielle krav om matematikk R1/(S1+S2) eller 2MX/2MY/3MZ og ett av fagene fysikk 1/biologi 1/kjemi 1/ 2FY/2BI/2KJ.

Anbefalte forkunnskaper:
Studiet bygger på kunnskaper tilsvarende 2KJ eller kjemi 1.

Andre krav i løpet av studiet

Studiet har skikkethetsvurdering og krav om politiattest.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 45,6
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 51,0

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag