Bachelor

Sosiologi

Kristiansand

Sosiologi studerer hvordan samfunnet former mennesker og hvordan mennesker påvirker og former samfunnet. Studiet gir deg en dypere forståelse av samfunnsforhold på ulike nivåer.

Fem smilende studenter sitter rundt et bord på et universitet og studerer.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

I sosiologi studerer du mennesket i samfunnet. Du lærer hvordan mennesket blir påvirket av endringer i arbeidslivet og fremveksten av nye samlivsformer, og du lærer om hvilken rolle religion, verdier og kulturforskjeller spiller i dagens samfunn. Du får også innsikt i hvorfor kunnskap, makt og rikdom er ulikt fordelt i samfunnet. 

Sosiologien utforsker og forklarer hvordan samfunnet former mennesker og hvordan mennesker selv påvirker og former samfunnet. Gjennom studiet utvikler du ferdigheter til å forstå og forklare samfunnsforhold lokalt, nasjonalt og globalt. Sosiologi er relevant for deg som vil utvikle en bedre forståelse av aktuelle debatter, konflikter og menneskelig samhandling.

Hva lærer du?

Sosiologi er vitenskapen om samfunnslivet i vid forstand. I faget lærer du å bruke ulike begreper, teorier og metoder til å forstå hvordan samfunnsforholdene har blitt til og hvordan disse skaper muligheter og begrensninger for enkeltmennesker og grupper. Sosiologer studerer alle typer relasjoner mellom individ, grupper og organisasjoner i små og store sosiale felleskap alt fra møter mellom enkeltindivider til store globale endringsprosesser. Sosiologistudiet ved UiA favner tema som familie, arbeid, utdanning og kultur, klasse og helse, velferdsstaten, etniske relasjoner og flerkulturelle samfunn.

Du lærer ulike forskningsmetoder, som for eksempel statistisk analyse, intervjuer og observasjon.

I andre studieår kan du velge blant ulike studier som bredde. Et av tilbudene er breddepakken «Sustainable Transformation», som handler om betydningen av bærekraft og hvordan vi kan få til bærekraftig utvikling på tvers i samfunnet. 

Undervisning

Undervisningsspråk: Engelsk og norsk.

Utveksling

Studenter oppfordres til å dra på utveksling og få internasjonal erfaring i sitt 4. semester som er breddeenheten i studiet.

På utveksling har du mulighet til å ta ulike fagkombinasjoner. Det kan være en retning innen sosiologien, eller et annet fagområde som for eksempel språk eller religion.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Du blir del av et aktivt studiemiljø med et godt sosialt samhold.

Alle studenter på programmet blir tilknyttet linjeforeningen Habitus. Linjeforeninger er studentforeninger for et eller flere studieprogram, og samler studenter innenfor et fagområde på tvers av årskull. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og du kan bidra i arbeidet ved å påta deg verv. Du kan også være med i en rekke andre studentaktiviteter uavhengig av studiet ditt.

Se hva du kan engasjere deg i.

Jobb- og karrieremuligheter

Kandidater i sosiologi finner du i mange ulike jobber innenfor offentlig forvaltning og privat næringsliv, ledelse og administrasjon, utredningsarbeid, organisasjonsutvikling, konsulentvirksomhet, informasjonsarbeid, forskning, markedsundersøkelser, markedsføring og reklame, undervisning og journalistikk.

Karriereveier for samfunnsvitere

Hva kan du bli?

Rådgiver, informasjons- og kommunikasjonsmedarbeider, analytiker, konsulent, saksbehandler, prosjektmedarbeider/leder, politisk rådgiver og forsker.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav.

Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Ved direkte søknad til 2. året på sosiologi bachelorprogram.

Årsstudium i sosiologi ved UiA eller tilsvarende.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 41,4
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 44,4

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Søk direkte opptak til 2. år

Det er mulig å søke opptak direkte til 2. studieår, søkeperioden er fra 1. februar til 1. mars.

Opptakskrav er årsstudium i sosiologi ved UiA eller tilsvarende

Innpassingsopptak

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap